diumenge, de juny 18

A B C

A:Plataforma que es troba a banda i banda del cable o corda fluixa en forma d´aquesta lletra.

Accessoris: Material necessari per a la representació: malabars per al malabarista, trucs per al mag, galledes, plats per al pallasso...

Accident: El circ té risc i hi han accidents: caigudes, cops, trencadisses...

Acrobàcia: Art de fer salts equilibris i tota mena d’exercicis perillosos del grec Akrobatês del verb Akrobatein caminar sobre les puntes dels peus per extensió les extremitats. L´acrobàcia es un llenguatge físic, el qual es la base de la majoria de disciplines de circ.

Acrobàcia amb aparells: fer coses sorprenents amb aparells

Acròbata: El qui practica l’acrobàcia

Acrobàtic: Relatiu a l’acrobàcia

Acrobatisme: art de l’acròbata professió d’acròbata.

Aeri: Relatiu a les acrobàcies fetes sense tocar el terra com els cinturons o el trapezi

Agència artística: Professionals que es dediquen a reclutar números i vendre’ls a festivals i teatres

Àgil: En les acrobàcies on hi ha mes d´un acròbata, sovint un es propulsat per l´altre, o es penja de l´altre o l´utilitza com a bàse per als seus equilibris. Aquest acròbata es anomenat àgil en contraposició al portor.

Altura: Posició en la que està l´acròbata en una torre: segona altura, tercera altura...

Amazona: Del grec Mazos ( pit, Mamella) amb el privatiu literalment ( sense mamella) dit de la dona que munta a cavall o muntar a la amazona Muntar amb les dos cames cap a un costat

Anella: Accessori de malabarista. Amb forma d´anella plana.

Anelles: Aparell aeri format per anelles, l´acròbata que els utilitza es pot dir anellista

Animals: El circ modern va començar essent un art eqüestre i per tant hi havien cavalls. Més tard seguint el corrent alemany varen arribar les feres. Però el circ modern, no és la primera varietat escènica que utilitza l´animal. En teatre, en circ romà s´utilitzaven animals, i més tard el cinema també els va utilitzar.

Ankus: Utensili per a dirigir els elefants. Que es composa d´un ganxo de ferro, mes o menys dissimulat per petites tires de cuir, acabat amb un maneg de fusta o ferro.

Antipodisme: ( del grec anti :contra i podos: peus ) Exercicis en els quals l’acròbata recolzant l esquena sobre el terra o en una cadira anomenada Trinka fa moure tota mena d’objectes amb els peus.

Antipodista: El qui practica l’antipodisme. Els accessoris de l´antipodista, son molt variats: taules, mocadors, pianos, etc. etc.

Antonet: Pallasso italià de nom Umberto Guillaume Brescia 1872, Paris 1935. Cara Blanca que va treballar amb Beby i amb Grock.Enterrat a Barcelona.

Aparell: Accessori amb el qual es fan els exercicis, es una paraula utilitzada com al gimnàs, ja que alguns artistes de circ son exgimnastes.

Àrab: Es un salt mortal que va de costat. La roda àrab es una roda que acaba amb els dos peus mirant cap en davant. Aquests moviments, es diuen així per que es van introduir pels acròbates àrabs.

Astley, Philip Newcastle 1742 París 1814 Empresari anglès de circ. Creador del circ modern, era un genet excel·lent i comenta com a director d’una companyia eqüestre. El 1770, adquirí un solar a Londres, on construí una pista circular a l’aire lliure. La pista es convertí el 1779 en un amfiteatre permanent de fusta, titulat Astley, s Royal Amphiteatre el 1782 passà a França i adquirí un terreny a París, on edificà el primer circ parisenc.

Atracció: ( del llatí vulgar, attractio, acció de tirar cap a un mateix.) Numero de circ o visual que forma part d´un espectacle de varietats o de music-hall.

August: Pallasso vermell, amb nas vermell que forma part de la parella amb el blanc

Auriol: Pallasso acròbata francès, quan va venir a Barcelona amb el seu circ, es va instal·lar al solar on després es va construir el Teatre del Liceu

Autòmat: Màquina que imita la figura i els moviments d’un ésser animat.
Bala (home-dona): Acròbata que es fa propulsar per un canó i que normalment va a parar a xarxa, la família Raluy es va fer famosa pel doble home bala.
Balança Russa: Especialitat sortida de l´Europa de l´est que consisteix en una gran balança que impulsa els acròbates,

Ballarina: Hi ha una especialitat de acrobàcia eqüestre que consisteix en una ballarina que balla en un petit escenari sobre el cavall, que alhora es mou.

Bambú. Especialitat procedent del Japó, que consisteix el un pal penjat del sostre on l´acròbata evoluciona, tot sol o en duo ajudat per estafes.

Bandera: Equilibri en força, executat per un acròbata que aguanta el cos perpendicular a un suport vertical ( Perxa, Perxa xinesa, corda ) o a un portor en figures de ma a ma.

Banquina: Tècnica acrobàtica que prové de l´edat mitja a Itàlia. Posició entrellaçant les mans amb els quals els portors impulsen els àgils.

Bareta: Petit basto, utilitzat pels mags.

Barra: Terme general que designa l´aparell utilitzat per l´acròbata o l´aeri. La barra es el basto del Trapezi barra del trapezi on s´agafa el trapezista també es una travessera barra fixa de 2.40 m. Sostinguda per dos extrems que serveix per les evolucions dels artistes 1868 normalment antics gimnastes. Que en el circ utilitzen paral·leles, en quadrat triangle fins i tot s´utilitza com a aparell aeri i es combina amb el trapezi volant la bàscula ....Una barra elàstica antigament de fusta i ara de laminat o fibra de vidre, que es recolzada a les espatlles de dos portadors impulsa els àgils que efectuen com en un llit elàstic tot tipus de figures i salts. Disciplina utilitzada principalment pels tropes del país del est, es diu barra russa

Barrera: Filera de mossos de pista i artistes que es situen davant la cortina d’entrada dels artistes, Primer per que els cavalls en llibertat no s’escapin cap a les llotges, i també per a muntar i desmuntar els aparells i accessoris dels artistes. Una bona barrera està molt ben coordinada i munta i desmunta tota mena d’aparells en molt poc temps. Ton un espectacle en si mateix.

Barrista: especialista en el treball a la barra fixa

Bàscula: Planxa basculant sobre un eix quan un costat s’enlaira, l’altre toca el terra. Gràcies a els que empenten, des de una altura o corrent. Els àgils s’impulsen i fan pirates i salts, poden arribar a matalàs o a torre segona altura tercera quinta. O a sobre d’una cadira amunt d’una perxa. originalment es una especialitat Húngara.

Batuda:1890 una llarga placa de fusta freixe en la que l’acròbata pren inèrcia per saltar al trampolí i fer salts o saltar sobre de cavalls o cotxes.

Bicicleta: vehicle utilitzat molt en el circ amb la bicicleta acrobàtica també s’utilitza pels funambulismes i els orientals hi fan piràmides a sobre

Bilboquet: Joc d´habilitat que consisteix en un pal lligat a una bola amb un forat.

Blanc veure clown.

Bola: especialitat a argentina que consisteix a fer petar les boles al mateix temps que es donen cops de peu al terra

Bufalo Bill: Artista americà que va venir a Barcelona. William Frederick Cody

Cable: Aparell del funambulista i del fildeferrista, aquests dos artistes desenvolupen les seves figures al cable, que va substituir la corda ( de canyam) utilitzada fins al segle XIX pels dansadors de corda finals del XVIII es comença a canviar a per un cable de llautó i després d’acer. El funambulista treballa a grans altures i fins i tot a l’exterior, i el fildeferrista treballa mes o menys a dos metres d altura. Segons la tensió donada al cable parlem de cable o corda tensa i corda fluixa. La importància d’aquesta tensió es decisiva per el número.

Cabriola: Prové del persa Kârwân grup de mercaders que recorrien grans extensions amb burros i camells. Vehicle equipat per a ésser habitat durant tot l’any per a la gent del circ.

Calculadora humana: Fenomen que consisteix en una persona que sap calcular sumes, arrels quadrades, i altres càlculs a una gran velocitat.

Camió: Vehicle amb el qual molts circs tradicionals es desplacen, alguns circs contemporanis han fet el seu escenari utilitzant camions i semiremolcs com per exemple el circ Baobab.

Canó: Home o dona que surt disparat de l´interior d´un canó. A casa nostra els Raluy es varen fer famosos amb el doble home canó.

Cautxú: Es com anomenem a la dona o home contorsionistes.

Caravana: Vehicle on habiten els nòmades, i generalment els components d un circ ambulant.

Cartell: Anunci publicitari d´un espectacle, on consta el nom del circ, el dels artistes, a vegades només un dibuix ( lleons, elefants, pallassos). El cartell de circ es creu que va ser inventat pel litògraf : Aloïs Senefelder. A Catalunya un dels primers cartells de circ el del circ Auriol va ser imprès als tallers de Joaquim Verdaguer el 1827. Els cartells de circ serveixen per a donar personalitat al circ. Per altra banda hi han guerres de cartells quan dos circs es troben a la mateixa ciutat. I circs paràsits que copien l´estil i el nom dels circs importants.

Cascada: De d’italià cascata( cascare, ) Exercici acrobàtic còmic que consisteix a simular caigudes, deformacions de l’acrobàcia, . La cascada és també un truc de malabars que consisteix en passar les boles d’una ma a l’altra per un costat en horitzontal i per l’altre fent una paràbola , sense que les boles es creuin. Si els dos costats fan paràboles una més gran i una més petita es diu semicascada.

Cascador: És el que pràctica les cascades.

Cavalcada: desfilada publicitària del circ abans d actuar, per a portar mes gent.

Carpa: habitacle fet de lona on s’hi pot fer circ, que facilita el muntatge i desmuntatge ràpid, fins a un cop per dia, es va començar a utilitzar a Amèrica, i era feta de cotó . la lona està sostinguda pels mastils, les perches i els peus drets. Al principi només hi havia un màstil i es deia paraigües.

Cavall: Animal en el qual es basava l´espectacle del circ en els primers temps.Charivari: Possiblement del llatí Karêbaria mal de cap, en el circ tradicional al so dels vents, els acròbates comencen a fer acrobàcies a ritme molt alt i tots a l’hora

Cinema:Art que s´ha inspirat en algunes ocasions del circ.

Cingles o cinturons: Aparell aeri que consisteix en dos bandes tèxtils d´uns tres centímetres d´amplada en el qual l´acròbata s´hi enrotlla fent exercicis sobretot de força.

Circ: El circ modern és un art del qual es dona inici a Inglaterra amb Philip Astley encara que ell mai o va anomenar circ. El primer que ho va fer va ser Franconi.

Clown: Pallasso blanc, enfarinat: representa el nen que juga a ser adult.

Comèdia del art: Representacions que comencen a l edat mitja i que es diferencia per que els actors viuen de l art o ofici de la comèdia. Alguns personatges han influenciat al pallasso

Concertina: Instrument de vent germana petita del bandoneon sovint hexagonal molt utilitzada per pallassos com Grock o Lluis Raluy.

Contorsionista: del llatí contorquere, torçar) Forma acrobàtica que consisteix en la distorsió del cos, provenen del orient. També practicat per a gent pròxima al ioga. Es sens dubte a la Xina i a Mongòlia on es mes apreciat. Es un art que pot causar fàstic i admiració al mateix temps, per a evitar això a Europa al principi anaven disfressats de serp de granota.

Contra august: Tercer pallasso que complementa al carablanca i l´august, es diferencia per que sembla molt mes beneit que l´august, però l´august no el pot enganyar per que s´equivoca i per tant surt benparlat.

Corbeta: Figura acrobàtica que consisteix en passar de les mans als peus diferenciant de la mitja paloma per que en la corbeta es fa pel costat de la panxa. La corbeta es pot fer al terra ja sola o part d´una altra figura com el flic-flac. També es pot efectuar en les mans d´un portor fent equilibris acrobàtics.

Corda: Material molt utilitzat al circ en diferents especialitats:

Corda en vol: Corda que penja de dalt pels dos costats fent una u i l´acròbata tot fent balancejar la corda hi efectua figures semblants a les del trapezi en vol. Si la corda no balanceja es diu simplement corda en u.Corda llisa: Es una corda que penja de dalt per un costat i on l´acròbata sol o amb un portor fa nusos amb el seu cos i els desfà.

Cúpula: Es la part superior de la vela, on si pengen també els aeris.